Dnes je Piatok 26.04.2024 , meniny má Jaroslava

VELKOSŤ PÍSMA A A A

Správa 2001 [Jankovič, 01.02.2002]

 SPRÁVA O ČINNOSTI SV PPS UNESCO ZA ROK 2001

Činnosť, pôsobenie a výsledky v oblasti Slovenského výboru pre program Pamäť sveta UNESCO v roku 2001 možno hodnotiť pozitívne vo viacerých oblastiach. V rámci dobrej súčinnosti s SK UNESCO a Sekciou kultúrneho dedičstva Ministrerstva kultúry SR sa podarilo pripraviť a realizovať rokovanie členov nášho výboru s ministrom kultúry pánom Milanom Kňažkom, od ktorého sa odvinul celý rad administratívnych krokov s merujúcich k vytvoreniu opimálnych podmienok medzirezortnej spolupráce v príslušnej problematike a to s ministerstvami vnútra, zachraničných vecí, školstva a financií; všetky uvedené rezorty okrem rezortu školstva vyjadrili písomne svoju oficiálnu podporu našim snaženiam.

Doterajšie projekty a súčastný stav ich realizácie
V rámci realizácie konkrétnych projektov sa podarilo začiatkom roka 2002 ukončiť redukčné a iné príslušné technické práce a vydať na CD-ROM Bratislavský antifonátor II (Hanov kódex) ako pilotný výstup edície Memoria Slavaciae - medii aevi manuscripta. Bolo uskutočnených päť verejných prezentácií tohto diela (dve v Martine, dve v Bratislave a jedno v Liptovskom Mikuláši) s pomerne významným zastúpením meédií od zástupcov významných denníkov až po rozhlas a televíziu. Projekt je s ukážkami prezentovaný na www stránke Slovenskej národnej knižnici v Martine www.snk.sk a na www stránke Slovenskej komisie UNESCO. Hľadajú sa konkrétne možnosti jeho uplatnenia pre potreby štátnej reprezentácie, príslušných inštitúcií a distribúcie doma i v zahraničí.
V štádiu pokročilého rozpracovania je aj druhý projekt uvedenej edície, digitálne vydanie Bratislavského antifonára I, ktorý sa nachádza v Archíve mesta Bratislavy. Kódex je zdigitalizovaný a momentálne sa pracuje na príprave analytických dát. Jeho vydanie možno reálne predpokladať už v lete tohto roku.
V súvislosti s realizáciou projektu Univerzitnej knižnice v Bratislave ohľadne vydania vzácnych arabík Bašagičovej zbierky, môžem uviesť mne posledné známe informácie, že sa podarilo získať riešiteľa, arabistu z Prahy, ktorý navrhne obsahovú koncepciu celého projektu.

Nové perspektívne projekty
Ďalšie perspektívne projekty digitalizácie a sprístupňovania vzácnych pamiatok dokumentárneho dedičstva treba očakávať nielen v rámci realizácie programu UNESCO Pamäť sveta, ale aj v rámci budovania príslušných digitálnych edícií Pamäte Slovenska. V roku 2001 boli na pôde SNK spracované aj základné východiskové koncepty projektu "Bratislavské armálesy na CD-ROM", projektu "Klenoty dokumentárneho dedičstva vo fondoch a zbierkach SNK v Martine", projektu JESSENIUS (ako budúceho medzivládneho česklo-slovenského elektronického diela).
Hľadali sa cesty možnej realizácie digitálneho vydania Bartókovej hudobnej pozostalosti a súboru slovenských ľudových piesní v Archíve literatúry a umenia. V prostredí ALU-SNK sa objavil aj námet projektu digitalizácie fotodokumentačných pamiatok. Podobne bez definovania ďalších krokov sa deklarovala aj opodstatnenosť projektu digitalizácie spracovania a vydania banských máp a plánov uchovaných v Slovenskom banskom archíve v Banskej Štiavnici, vydania ďalších kódexových diel Kapitulskej knižnice uchovávaných v Slovenskom národnom archíve v Bratislave. Námety spoločenských ústavov SAV a ostatných archívov, muzeálnych a špecializovaných dokumentačných pracovísk (Slovenského rozhlasu, Slovenského filmového ústavu) sa vo všeobecnosti dotýkali dokumentov, ktoré by sa v budúcnosti mali tvoriť súčasti príslušných dejín edícií Pamäte Slovenska.
Popri archívnych a knižničných dokumentov sa tu však objavili aj námety z oblasti špecifických a audiovizuálnych dokumentov čo vytvára nové možnosti tvorby multimediálnych projektov prezentujúcich významné osobnosti Slovenska 20. storočia.

Oblasť finančného zabezpečenia činnosti výboru a prejektov
V tejto oblasti bola v roku 2001 nasledovná situácia. Financovanie projektu BA II a z časti BA I (digitalizácia) bolo saturované zo zdrojov pridelených vládou a to účelovou dodáciou cez Ministerstvo kultúry SR. Druhým zdrojom boli prostriedky pridelené zo ŠFK Pro Slovakia obe viazané ešte na rok 2000. V tomto roku boli aj zúčtované. V roku 2001 boli podniknuté konkrétne kroky, ktorých účelom bolo získať sponzorské prostriedky od bánk a významných firiem (ČSOB, Volkswagen, Slovnaft). Tieto kroky zostali bez finančného efektu.Druhou možnosťou bolo hľadanie riešení udržiavania prostriedkov získaných z predaja CD-ROM Bratislavského antifonára pre potreby financovania nákladov spojených s realizáciou nových projektov. táto požiadavka bola formulovaná aj pri rokovaniach s predstaviteľmi Ministerstva kultúry SR. Výsledkom je list z Ministerstva financií SR, ktorý deklaruje ochotu hľadať možné riešenia aj v tomto smere. Podnikli sa aj kroky smerujúce k lepšiemu odbytu a distribúcii hotového produktu BA II doma aj v zahraničí. Pre ich efektívnosť však bude do tohto procesu treba zapojiť najvyšších predstaviteľov príslušných rezortov, vládu, parlament, predstaviteľov bankovej i priemyselnej sféry a reprezentantov hlavného mesta Bratislavy. Nedoriešená je aj otázka financovania činnosti samotného Výboru pre program Pamäť sveta v rámci Slovenskej komisie UNESCO, ktorý mal a má v pláne pripravovať odborné a prezentačné podujatia k danej problematike. Potreba konzultácií a účasti slovenských zástupcov na medzinárodných podujatiach PPS sa doteraz riešila buď cez rezort kultúry alebo cez zamestnávateľské organizácie príslušných členov Výboru. Riešenia uvedených otázok boli v zásade formulované na pracovnom stretnutí členov SK UNESCO s ministrom zahraničných vecí SR pánom Eduardom Kukanom v decembri 2001.

Oblasť prezentácie práce SV PPS
V uplynulom roku 2001 boli aktivity SV PPS prezentované na stránkach odborných periodík, na vedeckýcha odborných podujatiach i v masmédiách (tlač, rozhlas, televízia). Možno ich zhrnúť v nasledovnom prehľade:

Prezentácie Bratislavského antifóra II:

  • samotná prezentácia na pôde SNK v Martine + tlačová konferencia k problematike programu Pamäť sveta s účasťou novinárov, rozhlasu a televízie (marec 2001)
  • prezentácia tohto diela v Turčianskej galérii v Martine v programe Renesančné zrkadlo (máj)
  • prezentácia diela v priestoroch Goetheho inštitútu v Bratislave (jún)
  • prezentácia diela na medzinárodnom seminári o muzikologickej dokumentácii v Bratislave (december)
  • prezentácia diela v Literárnohistorickom múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Miluláši (december)
  • v spolupráci so SLOVART-om prezentácia na frankfurtskom knižnom veľtrhu
  • komplexne spracovaná časť Programu UNESCO Pamäť sveta v SR na www.snk.sk a www stránke SK UNESCO
  • Slovenský rozhlas (natočené a odvisielané vstupy s redaktorom R. Bombošom)
  • Prezentácia BA II bola z našej strany pripravená aj pre parížsku účasť na Generálnej konferencii UNESCO. Po priamej dohode s pánom Abdelazizom Abidom bude tento náš projekt prezentovaný v rámci všetkých príslušných možností sekcie UNESCO pre Informatiku, resp. Kultúrne dedičstvo.
  • Odborné podujatia - publikované príspevky
  • Program UNESCO Pamäť sveta v Slovenskej republike. In: Ročenka Slovenskej národnej galérie za rok 2000. Bratislava, SNG, s. 186-188
  • Digitalizačné trendy v oblasti prezentácie vzácnych pamiatok knižničnej kultúry. In: Zborník Kniha (v tlači)
  • Digitálne technológie v muzikologickej dokumentácii. Bratislava, UKB (seminár)
  • Medzinárodný workshop projektu MASTER. Praha, NK (workshop)

 

Spracoval: Dr. Ľubomír Jankovič, v Martine 1.2.2002

Posledná aktualizácia: Aktualizované 02.11.2009 10:30  Tlačiť Hore

Subpage right banner