Dnes je Piatok 26.04.2024 , meniny má Jaroslava

VELKOSŤ PÍSMA A A A

MV SR - Informácia 19.07.2004

Program UNESCO Pamäť sveta - uznesenie vlády SR č. 68/2000, informácia
[Španková, 19.7.2004]

Ministerstvo vnútra SR konštatuje, že slovenské archívnictvo, osobitne Slovenský národný archív, sa na príprave, ako aj účasti Slovenskej republiky na programe UNESCO Pamäť sveta zúčastňuje už od roku 1995. Ministerstvo a SNA majú svojich zástupcov v Slovenskom výbore pre program UNESCO Pamäť sveta od jeho vzniku vo februári 1996. Ing. Jozef Hanus, CSc., vedúci oddelenia archívnej ochrany SNA vykonával v rokoch 1996 - 2000 funkciu jeho predsedu.

Výsledkom zapojenia slovenského archívnictva do tohto programu je aj zapísanie spoločného projektu SNA a SNK "Iluminované kódexy knižnice Bratislavskej kapituly" do registra Pamäti sveta v roku 1997. Na príprave návrhu projektu sa z odborného hľadiska podieľali Slovenský národný archív (PhDr. Marta Melníková - príprava návrhu projektu, Ing. Jozef Hanus, CS. - technická spolupráca a koordinovanie prác) a Slovenská národná knižnica (PhDr. Ľubomír Jankovič). Cieľ programu - sprístupniť verejnosti kultúrne dedičstvo formou jeho digitalizácie - je výsledkom aj osobnej zaangažovanosti zamestnancov Slovenskej národnej knižnice a Slovenského národného archívu. Uvedené inštitúcie zabezpečili odbornú stránku prípravy digitalizácie, vrátane spolupráce so SAV pri spracovaní kodikologického, muzikologického a umenovedného rozboru. Projekt CD - ROM-u Bratislavský antifonár II (Hahnov kódex) financovalo ministerstvo kultúry. Prezentácia CD-ROM-u, vydaného v 500 kusoch, sa uskutočnila v marci 2001. V roku 2001 sa ukončilo aj základné digitálne spracovanie Bratislavského antifonára I. Dohoda o poskytnutí Bratislavského antifonára I na účely digitálneho spracovania medzi Ministerstvom vnútra SR a Slovenskou národnou knižnicou bola podpísaná ministerstvom 17.11.2003 a knižnicou 21.5.2004.

Z hľadiska ďalšieho postupu zapojenia slovenského archívnictva do programu Pamäť sveta ministerstvo vnútra navrhuje postupne ukončiť projekt digitalizovaného edovania všetkých piatich antifonárov. Ministerstvo bude musieť doriešiť aj svoju spoluúčasť na jeho financovaní. Pri zostavovaní požiadaviek na návrh štátneho rozpočtu na jednotlivé roky od roku 2006 bude uplatňovať požiadavky aj na poskytnutie prostriedkov na tento projekt.

V súlade s iniciatívou navrhnúť na zapísanie do registra Pamäti sveta aj ďalšie projekty ministerstvo môže pripraviť v roku 2005 návrh na zaradenie Zbierky banských máp a plánov, ktoré spravuje Štátny ústredný banský archív v Banskej Štiavnici. Štátny ústredný banský archív je jediným archívom na Slovensku, ktorý zhromažďuje, sprístupňuje a ochraňuje archívne dokumenty pochádzajúce z odvetví baníctva a príbuzných odvetví hutníctva, geológie. Archív spravuje aj zbierku máp a plánov v počte viac ako 50 tis. kusov, kde najstaršia mapa pochádza z roku 1625 - mapa banskej štôlne Michal v Kremnici. Zbierka máp a plánov dokumentuje dejiny baníctva drahých kovov, znázorňuje vlastné technické situácie ťažby, budovania baní a technických zariadení na dobývanie a spracovanie rúd, budovanie vodných nádrží a čerpacích strojov pre potreby baníctva v 17. až do zač. 19. storočia. Mapy a plány sú častokrát doplnené o zobrazenie príslušnej lokality, meračských pomôcok a práce s nimi; obsahujú vyobrazenia banských úradníkov a robotníkov, pracovného náradia, fauny a flóry, štátnych symbolov a obecných symbolov. Ich výtvarným spracovaním sa výpovedná hodnota zvyšuje aj o hodnotu umeleckú. Medzi autorov patria aj významné osobnosti vedy a techniky, ako sú Samuel Mikovíni, Jozef Karol Hell, František Jozef Műllner, Leopold von Passetzki a Matej Ziepser. Okrem máp a plánov týkajúcich sa územia Slovenska, zbierka obsahuje aj mapy z oblasti Rumunska (Sedmohradsko), Slovinska, Maďarska, Poľska a Nemecka. S projektom digitalizácie Zbierky máp a plánov je možné počítať najskôr po roku 2007. Digitálne spracovanie bude aj technicky náročnejšie, pretože rozmery niektorých máp a plánov dosahujú veľkosť 2m x 3,5 m.

PhDr. Peter Kartous, CSc., riaditeľ 
MINISTERSTVO VNÚTRA SLOVENSKEJ REPUBLIKY - SEKCIA VEREJNEJ SPRÁVY
Odbor archívov a registratúr
Križkova 7, 811 04 Bratislava 1
(421 2) 52 49 60 51-3 / 52 49 76 29 / 52 49 45 30 - Mária Španková kl. 226
archiv@mail.viapvt.sk
http://www.minv.sk/

 

Posledná aktualizácia: Aktualizované 02.11.2009 10:37  Tlačiť Hore

Subpage right banner