Dnes je Štvrtok 28.03.2024 , meniny má Soňa

VELKOSŤ PÍSMA A A A

Správa 2002 [Jankovič, 21.02.2003]

VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI SLOVENSKÉHO VÝBORU PRE PROGRAM PAMAŤ SVETA UNESCO ZA ROK 2002

Činnosť pôsobenie a výsledky Slovenského výboru pre program Pamäť sveta UNESCO v roku 2002 oproti roku 2001 možno hodnotiť ako snahu o udržanie kontinuity vo viacerých oblastiach. Musím však konštatovať, že sa nepodarilo nadviazať na aktivity a dynamiku práce z minulých období. Pretože výbor stojí a padá na iniciatíve jedného či dvoch ľudí. Nepodarilo sa rozvinúť medzirezortnú spoluprácu, ktorá bola len formálne deklarovaná administratívnou formou. Napriek podnetom o iniciovanie nových projektov zo strany SV PPS a MK - Sekcie kultúrneho dedičstva inštitúcie uchovávajúce dokumentárne dedičstvo prišli len s všeobecnými podnetmi bez návrhov na konkrétne personálne a finančné riešenie, čo je zrejme dôsledkom veľkej finančnej, intelektuálnej i technickej náročnosti projektov, respektíve preferujú sa iné priority v elektronickej prezentácii fondov a zbierok týchto inštitúcií.
Výbor nakoniec konštatoval, že sa nebudú iniciovať nové projekty, ale bude sa pokračovať v digitalizácii a postupnom vydávaní tých pamiatok, ktoré boli v roku 1997 zapísané do zoznamu UNESCO (Memory of the World Register) - bratislavských antifonárov a vzácnych arabík Bašagičovej knižnice.

Riešené projekty a súčasný stav ich realizácie:
V roku 2002 sa pokračovalo na spracovaní a príprave vydania Bratislavského antifonára I na CD-ROM zo zbierok Archívu mesta Bratislavy, ktorý bude druhým výstupom edície Memoria Slovaciae - medii aevi manuscripta. Dokument je zdigitalizovaný, pripravené sú analytické bázy (po 446 záznamov) v slovenčine i angličtine, sú spracované muzikologická a umenovedná štúdia, čaká sa na ich anglické preklady.Tento disk bude obohatený aj o muzikologickú analýzu s ukážkou stredovekých spevov, ktorý zrealizoval bratislavský súbor Schola Gregoriana Bratislavensis. Definitívna finalizácia projektu sa predpokladá v priebehu prvého polroka 2003. Technickým garantom projektu je opäť spoločnosť AiP Beroun, ktorá by mala zdigitalizovať v tomto roku aj ďalšie dva bratislavské antifonáre (BA III a BA IV) uložené v Archíve mesta Bratislavy. Vydavateľom bude opäť Slovenská národná knižnica v Martine.

Riešenie druhého projektu (Arabiká Bašagičovej zbierky v Univerzitnej knižnici). UKB mi zatiaľ neposkytla informácie.

Ďalšie perspektívne projekty:
V minulom roku bola v rámci medzinárodného podujatia CASLIN 2002 konaného v gescii Slovenskej národnej knižnice a Nadácie Andrewa W. Mellona (jún 2002, Podbanské) na tému "Ochrana a sprístupnenie dokumentov - nové trendy" prezentovaná aj vízia programu Pamäť Slovenska, z ktorej by mohli rezultovať aj ďalšie perspektívne projekty digitalizácie z oblasti: 

  • stredovekých rukopisov
  • literárnych rukopisov a literárnych pamiatok
  • stredovekých listín
  • významných archívnych dokumentov k tematike slovenskej štátnosti
  • pamiatok knižnej kultúry
  • hudobných pamiatok
  • fotografických pamiatok
  • audiovizuálnych (historických, filmových a zvukových dokumentov) 

Predpokladá to však nových gestorov projektov, ktorí budú ochotní a pripravení prevziať zodpovednosť za prípravu analytických dát, odborných a vedeckých štúdií, technologickú i finančnú oblasť i spoločenskú prezentáciu vydaných elektronických diel.

Oblasť finančného zabezpečenia činnosti výboru a projektov
V roku 2002 bola v tejto oblasti nasledovná situácia. Projekt Bratislavský antifonár I v niektorých položkách (honoráre pre autorov štúdií, preklady, realizácia hudobnej nahrávky) zo svojho rozpočtu financovala Slovenská národná knižnica - Národný bibliografický ústav. Kroky smerujúce k získaniu prostriedkov od sponzorov neboli úspešné. Projekt Arabiká si finančne zabezpečuje organizácia (UKB) sama cez pridelenú účelovú dotáciu.
Možnosť získať prostriedky z predaja CD doma či v zahraničí naráža na problém že SNK ako rozpočtová organizácia musí podľa zákona svoje príjmy odvádzať do štátneho rozpočtu. MZV na činnosť výboru zatiaľ nevyčlenilo finančné prostriedky.

Oblasť prezentácie práce a činnosti Slovenského výboru pre Program Pamäť sveta UNESCO:
V roku 2002 boli aktivity SV PPS prezentované na stránkach odborných periodík, na vedeckých a odborných podujatiach i v masmédiách.

  • Program Pamäť sveta - prezentácia Bratislavského antifonára II (Hanovho kódexu) V: Teleráno s Markízou (21. 11. 2002)
  • v rámci internetovej stránky Slovenskej národnej knižnice v Martine (www.snk.sk,) v sekcii Odborné činnosti a Programy sa nachádzajú aj základné informácie o projektoch realizovaných v rámci programu v SNK
  • Odborné podujatia:
  • CASLIN 2002 - "Ochrana a sprístupňovanie dokumentov - nové trendy". Podbanské, jún 2002.
  • Plenárna schôdza IAML + seminár Informačné technológie v hudobnej dokumentácii (prezentácia Bratislavského antifonára II). Omšenie, 5 - 6. jún 2002.

Publikované príspevky:
Jankovič, Ľ.: Digitalizačné projekty v rámci programu Pamäť Slovenska. In: CASLIN 2002. Ochrana a sprístupňovanie dokumentov - nové trendy. Pracovné materiály. Martin, Slovenská národná knižnica 2002. s. 69 - 75
Jankovič, Ľ: Digitalizačné trendy v oblasti prezentácie vzácnych pamiatok knižnej kultúry. In: Kniha 2000-2001. Martin, SNK 2002, s. 590-593

Spracoval: Dr. Ľubomír Jankovič, 21. 2. 2003

 

Posledná aktualizácia: Aktualizované 02.11.2009 10:27  Tlačiť Hore

Subpage right banner