Dnes je Piatok 19.04.2024 , meniny má Jela

VELKOSŤ PÍSMA A A A

Zápisnica zo zasadnutia SVUPS 09.06.2004

Predseda výboru A. Androvič privítal účastníkov zasadnutia v zrekonštruovaných priestoroch Strediska UNESCO v Univerzitnej knižnici a ponúkol tieto priestory ako miesto štúdií a stretnutí pre všetkých členov výboru. Zároveň vyjadril nádej na priebežný a trvalý kontakt výboru, ktorý prinesie lepšie a efektívnejšie výsledky.

1) Nominácia Súboru slovenských ľudových piesní Bélu Bartóka

Prof. O. Elschek za autorov prezentoval projekt Súboru slovenských ľudových piesní Bélu Bartóka navrhnutý na zápis do zoznamu UNESCO Pamäť sveta. Ide o zbierku 3409 slovenských ľudových piesní a inštrumentálnych skladieb a 4500 textov slovenských ľudových piesní. Zbierka pozostáva z rôznych materiálov:1. Autograf, Bartókov kompletný rukopis na 1200 stranách2. Zvukový záznam, 220 fonogramov3. Zbierka fotografií, ktoré Bartók urobil počas výskumu na Slovensku, a ktoré dokumentujú jeho spôsob práce, interpretov, spevákov, ich spôsob života, kroje a architektúru4. Tlačené zväzky I. a II. a pripravované zväzky III. a IV, vrátane analytického a systematického súpisu melódií a textov, ako aj porovnávacích údajov.Zbierka je významným míľnikom vedeckej a dokumentárnej práce B. Bartóka ako zberateľa a medzinárodne uznávaného experta na európsku tradičnú ľudovú hudbu. Niet pochýb o jej autentickosti a vynikajúcim spôsobom napĺňa niekoľko základných kritérií na výber dokumentu do registra Pamäte sveta.Prítomní členovia výboru jednomyseľne schválili, aby tento projekt predložila SR UNESCO ako svoj návrh na zápis do registra UNESCO Pamäť sveta.

2) Prerokovanie Materiálu na zasadnutie vlády

M. Lopušanová informovala výbor o podkladoch, ktoré získala od Ľ. Jankoviča, predchádzajúceho predsedu výboru, a ktoré podľa nej svojím obsahom boli viac určené členom výboru, než vláde. Materiál by mal obsahovať viacej a podrobnejších informácií o jednotlivých projektoch, o tom, čo sa deje, alebo by sa malo diať s produkciou CD ROMov. B. Krížiková zdôraznila nevyhnutnosť začleniť do materiálu otázku zabezpečenia financovania výboru.M. Lopušanová navrhla, aby materiál predložilo spoločne MZV SR a MK SR.

Úloha:

  1. Členovia výboru sa oboznámia s diskutovanými podkladmi a predložia pripomienky a návrhy pani Lopušanovej. Termín: 18. 06. 2004

B. Krížiková ešte v diskusii k tejto téme navrhla, že by MK SR vo svojom grantovom programe mohlo počítať s projektmi určenými na záchranu dokumentárneho dedičstva. Zároveň zdôraznila úlohu MK SR pri budovaní zoznamu predbežných nominácií tzv. "Tentative list", ako podpory Výboru pre Pamäť sveta. Upozornila na potrebu prehodnotiť financovanie medzivládnych programov Slovenskou komisiou pre UNESCO.

3) Zoznam predbežných nominácií (Tentative list)

Zoznam predbežných nominácií a jeho systematické budovanie je základom úspešnej práce výboru a ďalších nominácií SR do Pamäte sveta. V tejto súvislosti A. Androvič navrhol vypracovanie propagačnej akcie na webe a oslovenie relevantných inštitúcií s výzvou na zapojenie sa do programu Pamäť sveta. Táto aktivita sa bude cyklicky opakovať. B. Krížiková upozornila, že je dôležité s touto výzvou osloviť aj Slovenské národné múzeum a Slovenskú národnú galériu a prípadne zorganizovať operatívne stretnutie predsedníctva výboru s predstaviteľmi týchto inštitúcií.

Úlohy:

  1. A. Androvič osloví riaditeľov SNM a SNG a pozve ich na operatívne stretnutie s predsedníctvom výboru. Zároveň ich požiada o nominovanie kompetentného zástupcu z každej z týchto inštitúcií, ktorý by sa pravidelne zúčastňoval práce výboru a mal rozhodovacie právomoci.Termín: 20. 07. 2004
  2. A. Androvič osloví listom relevantné inštitúcie a vyzve ich na účasť na programe Pamäť sveta. Termín: 31. 07. 2004 = M. Lopušanová osloví komisiu pre informatizáciu na MK SR s výzvou na aktívnu spoluprácu so Slovenským výborom pre program UNESCO Pamäť sveta.Termín: 31. 07. 2004

4) Rôzne

- A. Androvič informoval výbor o novom webovom sídle Univerzitnej knižnice v Bratislave, kde je osobitná podstránka venovaná programu Pamäť sveta. A.A. ponúkol členom výboru zverejnenie akýchkoľvek zaujímavých a odborných článkov či informácií na tejto stránke.
- A. Androvič ďalej prítomných informoval o:

  1. projekte Greenstone digital library software, čo je spoločný projekt Univerzity Waikato na Novom Zélande, UNESCO a mimovládnou organizáciou Human Info. Ide o balík programov o digitálnych knižniciach.
  2. Participačnom projekte UNESCO "Služby s pridanou hodnotou pre Pamäť sveta", do ktorého sa zapojila UKB
  3. európskom projekte Minerva, ktorého cieľom je harmonizovať postupy na digitalizáciu dokumentárneho dedičstva - rieši otázky metodológie, formátov, atď.- Programe elektronizácie knižníc, ktorý sa dotýka všetkých pamäťových a archívnych inštitúcií.
  4. Zástupkyne MZV SR a MK SR v Slovenskom výbore pre Pamäť sveta požiadali, Aby Univerzitná knižnica v Bratislave poskytla pre potreby rezortov po 30ks CD ROMu s Bašagićovou zbierkou.

- B. Krížiková zdôraznila nevyhnutnosť zabezpečenia väčšej publicity aktivít výboru a tak sa prítomní dohodli, že jedným z bodov rokovania na najbližšom zasadnutí výboru bude - management propagácie.

Zapísala: Anna Polievková, tajomníčka

Schválil: Alojz Androvič, predseda výboru

 

Posledná aktualizácia: Aktualizované 02.11.2009 10:16  Tlačiť Hore

Subpage right banner