Dnes je Piatok 19.04.2024, meniny má Jela




Výstava „Nefertiti a čo bolo po nej“ – od 3. 8. do 31. 8. 2018

Veľvyslanec Egyptskej arabskej republiky v Bratislave, jeho excelencia Amr El Henawy a generálna riaditeľka Univerzitnej knižnice v Bratislave, Silvia Stasselová, Vás srdečne pozývajú na výstavu malieb: „Nefertiti a čo bolo po nej“ Dr. Farid Fadel

Leták SK  - ENG  (pdf, 1,68 MB)

Trvanie výstavy: 

3. – 31. august 2018

Pondelok - Nedeľa, 11:00 – 19:00
Výstavná sála UKB, Michalská 1

  

Nefertiti: Krásavica je tu, kráľovná, ktorá svojou jedinečnou krásou už dlho fascinuje svet. Ešte dnes si pamätám, ako som v roku 2007 po prvýkrát zazrel v Berlíne jej slávnu bustu. „Dokonalosť sama“, zašepkal som si sám pre seba. Nasledujúci deň som mohol určitý čas spočinúť v spoločnosti jej veličenstva a vytvoriť jej kresbu naživo. Profesor Dietrich Wildung mi láskavo vysvetlil, ako nové nasvietenie zdôrazňuje jemné krivky pod jej spodnými viečkami. O desať rokov neskôr som opäť v Berlíne s novými maľbami, ktorými rozprávam mnoho príbehov. Čo ak by mi kráľovná pózovala pre olejový portrét? Aký bol asi život v Achetatone, kde uctievali a oslavovali Božieho syna? Achnatona maľujem ako mocného kráľa, ktorý bol dosť odvážny nato, aby načúval svojim presvedčeniam a vydal sa za vlastným snom. Tiež sa chcem podeliť o príbeh staršej Nefertiti, ktorá po strate manžela a troch dcér zažila aj posledný západ slnka nad Amarnou! Táto séria malieb má svoje pokračovanie v rozprávaní príbehov o modernom Egypte, o Egypte, ako ho poznám. Jeho skutočná identita sa nezmenila... lebo aj potom, ako uplynula éra kráľovnej Nefertiti, duch Egypta prežíva v srdciach ľudí, pravých pokladov Nílu.

 

Dr. Farid Fadel: Narodil sa v roku 1958 v rodine známej lekármi, právnikmi a inžiniermi. Už od detstva sa mu dostávalo povzbudenia, aby svoj talent bral vážne. Počas štúdií mal 5 sólových výstav vlastných umeleckých prác. Úspech raného umeleckého úsilia mu však nebránil v štúdiu medicíny a káhirskú univerzitu absolvoval ako oftalmológ. Popri práci očného lekára v Memorial Institute of Ophthalmology v Gíze sa jeho hlavným poslaním za uplynulých 20 rokov stala maľba. Farid Fadel je uznávaný ako popredný egyptský naturalista, vo svojom poslaní sa zameriava na preklenutie priepasti medzi verejnosťou a dostupnou kultúrnou ponukou. Medzičasom sa jeho portréty, scény a krajinky z oblasti Nílu stali miestnymi ikonami egyptskej krásy. Farid Fadel usporiadal viac ako 55 sólových výstav svojich diel v Egypte, Anglicku, Rakúsku, Maďarsku, Malawi a USA. Získal národné ako aj medzinárodné ocenenia vrátane Pápežskej medaily a vatikánskej ceny (1973), prvého miesta v súťaži kresby národných egyptských univerzít, Ohio (1997).

 


Posledná aktualizácia: Aktualizované 13.09.2018 12:59  Tlačiť Hore



Subpage right banner