Dnes je Utorok 07.05.2024 , meniny má Monika

VELKOSŤ PÍSMA A A A

Úvodný príhovor: Ing. Silvia Stasselová, GR UKB

Vážené dámy, vážení páni, vzácni hostia,

Som veľmi rada, že sa stretávame na pôde Univerzitnej knižnice v Bratislave, v tejto krásnej výstavnej sále pri takej príjemnej príležitosti, akou je sprístupnenie ďalšieho z projektov Informačného a dokumentačného strediska UNESCO.

Mnohí z vás poznáte naše stredisko UNESCO viac prostredníctvom jeho prednáškových aktivít. Priam povestnými sa už stali série prednášok, ktoré stredisko pripravuje na rozličné zaujímavé témy v spolupráci so slovenskými vedeckými spoločnosťami a vynikajúcimi odborníkmi na  témy, ktoré sú pre UNESCO ťažiskové – či už ide o svetové kultúrne a prírodné dedičstvo, ľudské práva, či výchovu k tolerancii a nenásiliu.

Už menej je vo verejnosti známe, že Informačné a dokumentačné stredisko UNESCO v UKB má aj niekoľko celoštátnych úloh -  medzi inými je národným koordinátorom pridružených škôl UNESCO v Slovenskej Republike.

Dnes vám tu predstavujeme výstavu, na ktorej stredisko spolupracovalo práve z titulu tejto svojej funkcie s mimovládnymi organizáciami, so školami, ktoré sa do projektu zapojili a predovšetkým so Slovenskou komisiou pre UNESCO, ktorá bola aj iniciátorom detskej výtvarnej súťaže na tému voda.

Téma voda – prírodné dedičstvo Slovenska je naozaj veľmi bohatá a ako môžeme vidieť okolo seba, bola pre deti skutočnou inšpiráciou. Voda je predsa inšpiráciou a nevyhnutnosťou pre nás všetkých, nie nadarmo sa hovorí: voda je nositeľkou života alebo: voda je život. Bez vody neexistuje život. V našich končinách máme to šťastie, že voda –zatiaľ- nepredstavuje problém, ale sú krajiny, kde ľudia ťažko bojujú o každú kvapku a z prác detí na tejto výstave vidíme, že si to mnohé aj uvedomujú. A to je dobre, veď to je úloha UNESCO viesť mladých ľudí k pocitu prepojenosti celého sveta, k zodpovednosti za našu – planétu Zem.

A keď už hovoríme o deťoch, nedá mi na záver nespomenúť správu UNICEFU, ktorá bola publikovaná len včera, a podľa ktorej v súčasnosti približne 385 miliónov detí na svete trpí extrémnou chudobou. Pre mnohé z nich je zásadným problémom aj čistá pitná voda.

Dnes sa však potešme krásnymi prácami našich detí a poďakujme ľuďom, ktorí sa im venujú a vedú ich k takýmto ušľachtilým myšlienkam a cieľom, ktoré, veríme, prispejú k tomu, aby číslovka počtu detí v núdzi mala klesajúciua nie stúpajúcu tendenciu.

Vzácni hostia, prajem vám dnes večer veľa príjemných zážitkov a radosť z detských prác.

Posledná aktualizácia: Aktualizované 17.10.2016 10:34  Tlačiť Hore

Subpage right banner