Dnes je Utorok 07.05.2024 , meniny má Monika

VELKOSŤ PÍSMA A A A

Úvodný príhovor: Edita Filadelfiová, GT SK UNESCO

Vážené dámy, vážení páni, milí hostia,

Je mi veľkým potešením že sme sa tu dnes všetci stretli pri takejto nádhernej príležitosti, ako je vernisáž víťazných prác súťaže „Voda – prírodné dedičstvo Slovenska“. O to väčším potešením je pre mňa fakt, že tieto práce vystavujeme v týchto nádherných priestoroch UKB, za čo osobne veľmi pekne ďakujem pani generálnej riaditeľke Stasselovej.

SK UNESCO, v spolupráci s IDS UNESCO, MVO eRKo a časopisom Rebrík vyhlásili túto súťaž v apríli t.r. a tému vody sme vybrali z viacerých dôvodov.  Prvým z nich bola skutočnosť, že pre SR  sa vtedy blížil dôležitý dátum v jej modernej histórii – 1.júla po prvýkát  prevzala žezlo lídra EÚ a stala sa predsedníckou krajinou na 6 mesiacov. Téma vody je práve počas predsedníctva jednou z prioritných tém v oblasti životného prostreda, ale zároveň je to jedna z prioritných tém a oblastí aktivit aj medzinárodnej organizácie UNESCO a je jedným zo 17 trvaloudržateľných cieľov vyhlásených OSN. Z uvedeného dôvodu bola teda jasnou „prierezovou“ témou aktuálnou pre všetkých. A zároveň, v neposlednom rade, je voda surovina, ktorej máme u nás na Slovensku zatiaľ našťatie dostatok, zatiaľ čo v iných krajinách sveta to tak nie je. Slovensko je krajina, ktorá má bohaté zásoby nielen pitnej vody, ale aj veľa minerálnych a termálnych prameňov, na ktoré môžeme byť právom hrdí, a našou povinnosťou je starať sa o ne a zachovať ich pre ďalšie generácie.

Práve pre to nám pripadalo prirodzené, že téma vody je téma, ktorá môže osloviť našich mladých, ako sa aj stalo a ako sa môžete presvedčiť sami na vlastné oči.

Som veľmi rada, že naša mladá generácia, už od najmenších detí, si uvedomuje, že voda je niečo, bez čoho neexistuje život.  Že vodu si musíme chrániť, strážiť, starať sa o ňu a udržovať ju, aby mali z vody úžitok aj ďalšie generácie, aby nemuseli poznať  sucho, hlad, nedostatok vody či už pitnej alebo úžitkovej.

Do uzávierky súťaže sme dostali množstvo prác, z ktorých bolo ťažko vyberať tie, ktoré majú „vyhrať“.  Rôznorodosť techník ale aj samotných námetov ukázali, že sme vybrali správnu tému. Že téma vody má povedať veľa každému. Mnohé práce dokazujú, že naše deti a mládež sú zodpovedné a ja verím, že tak, ako sa zodpovedne postavili k súťaži, budú aj v bežnom živote svojím konaním príkladom aj ďalším.

Na záver by som sa chcela ešte raz poďakovať všetkým, ktorí sa súťaže zúčastnili, ale aj svojim spolupracovníkom, kolegom a tým, ktorí pri celej organizácii súťaže pomáhali, ako aj samotným porotcom, ktorí naozaj nemali jednoduchú prácu.

Želám vám všetkým príjemný umelecký zážitok.

Posledná aktualizácia: Aktualizované 17.10.2016 09:18  Tlačiť Hore

Subpage right banner